• Post category:Blog

Zastanawiasz się co robi obsługa na jachcie?

Planujesz wakacje na katamaranie, może masz nawet patent skippera, ale nie chce Ci się zastanawiać gdzie płynąć, czy będzie miejsce, gdzie zrobić zakupy, czy na postoju w zatoce kotwica trzyma czy nie i marzy ci się rejs z obsługą…. A może wakacje pod żaglami przyszły Ci do głowy po raz pierwszy i spodobał Ci się ten pomysł? Jeżeli zależy Ci na wysokim poziomie obsługi i cieszeniu się każdą wolną chwilą wakacji, to czarter luksusowego katamaranu z załogą brzmi wyśmienicie.

Taka załoga jest zatrudniona na etat na danym jachcie (jak obsługa w hotelu), znają się nawzajem, znają jacht i akwen. Wyjaśnijmy tylko jaką rolę na czarterze pełnią wymienione osoby, czyli skipper, hostessa/steward i kucharz.

Skipper

Skipperzy, to w profesjonalni żeglarze ze wszystkimi niezbędnymi certyfikatami i licencjami żeglarskimi oraz tysiącami mil morskich na liczniku. Skipper zajmie się wszystkimi rzeczami, które dotyczą katamaranu w porcie i na morzu.

Poniżej niektóre z jego obowiązków:

• zokrętowanie i wyokrętowanie gości – procedury techniczne i operacyjne
• organizacja zwiedzania pobliskich zabytków lub smacznego posiłku w eleganckiej restauracji
• krótka odprawa z gośćmi – przygotowanie do rejsu
monitorowanie prognoz pogody i warunków morskich
• przygotowywanie codziennych tras rejsu we współpracy z gośćmi
utrzymywanie katamaranu w doskonałym stanie technicznym i pokładu przez cały czas w czystości, tankowanie, uzupełnianie wody i podłączanie prądu w portach
• obsługa opłat portowych i przekazywanie niezbędnych dokumentów władzom portowym
• skipper zawsze jest gotowy do podzielenia się wiedzą i wyjaśniania wszystkiego, od lin i urządzeń nawigacyjnych po wykorzystanie naturalnych elementów do poruszania się w pożądanym kierunku
• nadzorowanie jachtu przez cały czas gdy postój jest w zatoce na kotwicy

Obowiązki kapitana nie obejmują gotowania (chociaż niektórzy potrafią zaskoczyć), zmywania naczyń, czyszczenia wnętrza, robienia zakupów i opieki nad dziećmi!

Hostessa lub Steward

Hostessa czy steward, to gospodarz. To osoba, która zrobi wszystko, aby Twoje wakacje były niezapomniane i przyjemne, nie pozostawiając nic do roboty, po prostu masz wypocząć. Hostessa lub steward, utrzymuje czystość na pokładzie, przygotowuje posiłki, sprząta po posiłkach oraz pomagać w wyborze najbardziej odpowiedniej restauracji na kolacje, udzielać porad na temat interesujących miejsc (przewodniki nie zawierają tak wielu informacji z pierwszej ręki). Dodatkowo, jeśli przyjeżdżasz z dziećmi pomoże Ci przy nich w ograniczonym zakresie (ma jeszcze inne obowiązki), ale jednak!

Zadania hostessy i stewarda zależą od liczby gości i zwykle obejmują (ale nie wyłącznie):

• przygotowywanie katamaranu na przyjęcie gości
• powitanie po przyjeździe i pomoc w zakwaterowaniu
• sprawdzanie wyposażenia kuchni, czyszczenie przyborów kuchennych i środków, a także pościeli dla gości
• zakupy żywności (zdarza się czasem, że ktoś z gości towarzyszy hostessie/stewardowi podczas pierwszych zakupów, aby podejmować wspólne decyzje przy wyborze najlepszego jedzenia na podróż, a także pomóc je przewieźć)
• codzienne zakupy
przygotowanie i podawanie śniadań oraz lunch’u lub kolacji w czasie uzgodnionym z gośćmi, a także kapitanem. Inne posiłki mogą być podawane za dodatkową opłatą.
• zmywanie i odkładanie naczyń po posiłkach oraz sprzątanie salonu
• sprawdzanie i czyszczenie pryszniców i toalet raz dziennie
• możliwość opieki nad dzieckiem. Ponieważ jest to dodatkowy obowiązek, jest to praca dodatkowo płatna i zależy od liczby dzieci i czasu spędzonego na opiece nad dzieckiem

Hostessa czy steward nie są profesjonalnymi kucharzami i nie należy oczekiwać od nich umiejętności równych zawodowemu kucharzowi. Oczywiście są pasjonaci z wrodzonym darem smacznego gotowania, ale nie jest to standard. Nie mniej jednak dołożą oni wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim różnorodne menu, bogate w świeże warzywa i owoce, owoce morza i wiele innych.

Doświadczenie morskie hostessy czy stewarda wystarcza, by pomóc podczas manewrów portowych i niektórych pracach na pokładzie. W razie potrzeby pomagają skipperowi podczas manewrów (wchodzenie i wychodzenie z marin, rzucanie kotwicy, tankowanie itp.).

Hostessa czy Kucharz?

Jakie są więc główne różnice między hostessą/stewardem a kucharzem? Może poniższe zestawienie ułatwiająca podjęcie decyzji, kogo wybrać.


Zadania

Kucharz
Hostessa/Steward
Przygotowywanie posiłków Tyle ile jest wymagane przez gości Śniadanie + jeden dodatkowy posiłek (lunch lub kolacja)
Rodzaje posiłków Wszystkie rodzaje (kuchnia międzynarodowa, lokalna). Inne wymyślne potrawy z uwzględnieniem ograniczeń kuchni na jachcie Zazwyczaj lokalne, mniej skomplikowane, ale zawsze świeże i zgodne z oczekiwaniami
Sprzątanie Tylko kuchnia i salon Wnętrze jachtu, zarówno kabiny, prysznice i toalety
Pomaganie skipperowi Zawsze jako priorytet Zawsze jako priorytet
Opieka nad dzieckiem nie Możliwa na życzenie, dodatkowo płatna

Mam nadzieję, że teraz już masz przekonanie graniczące z pewnością, że wakacje na pokładzie katamaranu z profesjonalną załogą, to… wymarzone wakacje!

Żegluję z Blue-Sails już od wielu lat. Karaiby, Madagaskar, Chorwacja, Grecja, Turcja… Ze strony Blue-Sails zawsze mogę liczyć na wsparcie, praktyczną wiedzę o akwenach, profesjonalną obsługę i zaangażowanie. Z przyjemnością polecam!Piotr Voelkel Członek Zarządu VOX sp. z o.o.